Ma vie n’est pas derrière moi

ni avant

ni maintenant

Elle est dedans

Jacques Prévert

16 January 2007

Benedek... Manastirea...




Home sweet home... Manastirea, judetul Cluj... numele satului nu a venit la intamplare si nici nu este numele sau original. La Szent-Benedek -cum se numea in perioada maghiara- s-a construit in 1886 o manastire benedictina, dar toata povestea e cu mare cantec. Va invit pe plaiuri ardelene, in vremuri de demult, sa va sorbiti cafeaua pe malul drept al Somesului Mic.

Cocotat in varful dealului se arata de dupa serpuirile ulitei inima domeniului nobiliar. In centrul actiunii este familia grofului ( boierul maghiar care conducea intreaga asezare)cu radacini adanc infipte in istoria Transilvaniei. In 1602 aflam de primul proprietar al locului, Kornis Boldizsar, caruia Basta ii doneaza si cetatea Clujului, drept rasplata data celor mai fideli oameni ai Casei de Austria. Construit pe vechile ruine ale cetatii de pamint din secolul V-VI d.H apartinind voevodului Gelu, Castelul Kornis ramane ca marturie a timpurilor apuse.


Pe vremea grofului, in interior se gasea o camera dedicata in intregime vanatorii, plina cu buzdugane, sabii, arcuri, iar intr’unul din turnurile conacului era un tun micut. Bineinteles ca toate au disparut in momentul venirii comunistilor, impreuna cu biblioteca plina cu manuscrise si carti importante, iar statuile din curtea castelului au fost sparte si folosite in fundatiile CAP-urilor.

In 1886, la initiativa si pe pamantul grofului s-a construit o manastire benedictina, care a dat numele satului (azi ramas doar porecla). Intrarea strajuita de unicorn vestea bunastare si noroc, dar calul mitic nu a fost indeajuns pentru clanul Kornis. Pridvorul ramas doar barne azi, chioscul unde se afla inmormantata ultima grofoaie si basorelieful de pe fatada manastirii sunt ultimele palpairi ale flamei nobile maghiare.


2 comments:

Anonymous said...

Buna,
Ma numesc Cristina , sunt din MANASTIREA si as fi interesata sa stiu daca cunoasteti detalii din istoria satului meu.
cristinamoldovan1981@yahoo.com

Anonymous said...

Sajnos a kastély már másképp fest, a hátsó, kis terasz (a cimerekkel) már múlté, összedölt...
fgeher@t-online.hu